Qui som

Home » Qui som

Aromí Cultural Consultant (www.aromi.me) es transmuta en NORDEST, Museum and Exhibit Services S.L. per estructurar una nova manera d’entendre i plantejar els serveis per a les institucions culturals.

Els criteris d’ambientalització a les exposicions, el coworking, l’optimització de recursos, el reciclatge, la sostenibilitat, la consultoria, la gestió eficient, la il·lusió i trenta anys d’experiència pretenen situar a NORDEST, Museum and Exhibit Services S.L. en un referent facilitador de productes i serveis del nostre sector.

Joan Ramon Aromí
Director
La museologia i la museografia no es poden entendre sense un catalitzador, un mitjancer, un negociador, un assessor, un facilitador, un equip que sigui capaç de transmutar-se i empatitzar amb tots els actors. NORDEST neix amb aquesta voluntat, la de situar-se just en l’espai on els projectes es transformen en realitats.
Consultor. Aromi, Cultural Consultant
setembre de 2011–Gener 2014 (2 anys i 5 mesos)

Més de 30 anys d’una feina que m’estimo en un sector en el que hi crec poden donar una certa perspectiva per a saber situar-se en aquests moments de incertesa. Els patrons d’ahir ja no funcionen, es creen nous models i no serveix esperar, o participes o desapareixes.

Director. Cultural Sense
maig de 2002–setembre de 2011 (9 anys 5 mesos)

Cultural Sense es consolida bàsicament gràcies a Fundació “la Caixa” que confia en un equip orientat a la feina. La bonança econòmica permet estructurar adequadament els diversos serveis que s’ofereixen. Vaig aprendre a entendre l’empresa com una plataforma de creixement personal i professional per a tots. Vaig entendre que es preferible la actitud a la aptitud. Vaig comprendre la responsabilitat social de l’empresa.

Dirección. Mètode, Sistemes de Conservació i Exhibició
1993–2001 (9 anys)

Del tancament de Sistema, Construcciones Singulares S.L. neix Mètode, Sistemes de Conservació i Exhibició. S’incorpora el concepte de famílies de serveis com estratègia competitiva. Aquest model ha estat mimetitzat posteriorment pel sector.

Probablement una de les aportacions tècniques més interessants fora la incorporació per primera vegada del servei de control de l’activitat biològica per mitjà de gasos inerts per a controlar l’atac de xilòfags, bacteris, fongs i altres microorganismes. Shin Maekawa i Nieves Valentín foren els meus mestres. Varem realitzar la primera vitrina amb gasos inerts d’Europa per a la mòmia “Nesi”i encara avui manté els valors d’oxigen per sota de les 10ppm. Tindríem un departament de R+D. Participo a Roma en la primera conferència de l’Unió Europea de Bens Culturals per a petites i mitjanes empreses. La col·laboració amb l’arquitecte Joan Sibina en la darrera etapa és enriquidora y probablement única. “Nada es para siempre” Toni Ramon dixit.

Coordinació del Departament de manipulació d’obres d’art “Art System”. SISTEMA, Construcciones Singulares
1991–1993 (2 anys)

A la tornada dels EUA, en José Luis Vergara (Panorama) aposta per la proposta de creació del Departament de Manipulació d’Obres d’Art. Per primera vegada a Espanya una empresa dedicada al disseny i producció d’exposicions obre un departament especialitzat en la manipulació de bens culturals. Les millors intervencions en el Pabelló de Catalunya a Sevilla i l’exposició “El legado Científico Andalusí” en el Museo Arqueológico de Madrid. S’apliquen els primers protocols de conservació preventiva del Art in Transit. La petita mòmia Nesi rep un tractament de flux continu d’Argó a l’espera de la producció de la primera vitrina de gas inert que es realitzaria a Europa.

Service manager. Terry Dowd Inc
1989–1991 (3 anys)

Primer a la Denver University (Co) com artista convidat, desprès a Chicago (Il) compartint taller amb Wayne Kyecka. A Terry Dowd Inc. vaig aprendre els protocols d’actuació davant d’artistes, col·leccionistes, directors, nous rics, galeristes, marxants…no s’accepta la improvisació, tot té que estar previst.

De les millors vivències sent el responsable del transport de la col·lecció dels impressionistes de Sara Lee Corporation, conduint el tràiler, o quan varem recollir les peces per a subhastar a Sotheby’s a la mansió del Ford a Detroit.

Escultor. Artista plàstic
1980–1990 (10 anys)

Inici de la carrera de Biologia a la UCB; m’hagués agradat el treball de camp i de laboratori. La visita a un terrisser de Granollers provoca una visió que es mantindrà viva els següents 10 anys.

Durant aquest període vaig aprendre dels processos i llenguatges. La co-creació de Trajecte, Associació per a la Recerca Artística a Terrassa ens situà en una perifèria reivindicativa.

Abans de marxar cap als EUA aixecava el forn al voltant de la peça, m’interessaven els racons, les parets, els sostres….