Vitrina

Home » Vitrina

Exposició “The Majlis. Cultures in Dialogue”

L’exposició és un encàrrec del Sheikh Faisal Bin Qassim Al Thani Museum, de Doha, a Qatar. L’eix vertebrador de l’exposició és un majlis (terme àrab que significa “lloc per a seure”). Al seu voltant s’hi presenten una selecció de més de 50 objectes de la col·lecció del Sheikh Faisal Bin Qassim Al Thani Museum que il·lustren el diàleg intercultural entre Orient i Occident a la regió àrab.

Amb la seva disposició, l’exposició és quelcom més que un aparador d’objectes d’art interessants. Més aviat es converteix en un lloc de trobada, en un espai d’acollida de públics diferents on es pot apreciar la diversitat.

Es planteja com a una exposició itinerant per Europa, sent les primeres parades el Palau Presidencial de La Valletta a Malta (15 set.-28 oct. 2018), la seu de l’UNESCO de París (29 nov.-14 des.2018) i L’Institute du Monde Arabe a París (8 gener 2019-10 març 2019).

Espai Visual n’ha estat el promotor, productor i instal·lador, amb el disseny d’Ambito 0. NORDEST, n’ha realitzat la coordinació, l’embalatge i desembalatge així com la manipulació de les peces.

Read more

Conservació i restauració de la vitrina de les Sals de Cardona del Museu de Ciències Naturals

La vitrina de les sals de Cardona abans de la restauració

Al museu de Ciències Naturals de Barcelona hi ha una vitrina del 1921 on s’hi exposen sals de Cardona que s’havien començat a deteriorar degut a les condicions climàtiques en que es trobaven i, que alhora, també afectaven l’estat de la vitrina històrica.

Per tal d’adequar la vitrina a les necessitats reals de les sals, una humitat relativa (HR) d’entre el 40% i el 45%, es busca un sistema que aconsegueixi una bona hermeticitat.
S’opta per reforçar l’interior de la vitrina amb unes estructures metàl·liques i per instal·lar un sistema de coixí de pressió per suportar els canvis de pressió derivats de les variacions de temperatura i humitat relativa.

També s’incorpora un calaix hermètic on s’hi col·loca un  material tampó precondicionat, que mantindrà la HR dins dels paràmetres desitjats, i un sistema de control climàtic remot, per a poder-ne comprovar l’evolució. Per altre banda, es netegen i es re-condicionen els vidres i la vitrina.

Acabant de tancar la vitrina de les sals després de la seva restauració

NORDEST s’ha ocupat de la creació i instal·lació del calaix hermètic, la incorporació del material tampó, i el control climàtic posterior a la instal·lació de les sals un cop la vitrina ha estat restaurada.

Read more

Exposició permanent de la Biblioteca Nacional de Qatar

A la Qatar National Library a Doha, s’hi ha instal·lat una exposició permanent en la que s’hi projecten unes 400 peces que il·lustren la difusió i evolució de les idees en el món àrab i islàmic i la interacció entre aquests i occident al llarg dels últims segles. L’exposició presenta llibres, manuscrits, mapes, instruments de viatge i fotografies històriques que expliquen la història de Qatar.

NORDEST ha dut a terme la direcció d’operacions del projecte capitanejat i produït per Espai Visual. També hi ha contribuït amb la provisió de vitrines, la col·locació de peces en el seu interior i amb panells explicatius.

Read more

Manteniment de la Casa-Museu Rafael de Casanova

La Casa – Museu Rafael de Casanova, declarat “Bé cultural d’interès Nacional” el 1977, allotja una exposició permanent sobre la Guerra de Successió i el paper que hi jugà el Conseller en Cap i Comandant de la Coronela, Rafael de Casanova. El Museu està ubicat a Moià, dins la que va ser la casa natal d’aquest personatge.

Actualment, la casa acull una exposició que mostra les claus del conflicte: des de l’esclat d’una guerra internacional per a determinar el successor a la corona espanyola després de la mort de Carles II sense descendència fins a la caiguda de la ciutat de Barcelona a mans de les tropes borbòniques, mentre Rafael Casanova era responsable de la defensa de la ciutat com a Conseller en Cap i comandant de la Coronela.

NORDEST n’ha dut a terme les tasques de manteniment periòdic i de neteja del mobiliari museogràfic, dels elements patrimonials i les vitrines de l’exposició existent.

Read more

Centre d’Interpretació de la Manresa Ignasiana “Espai Manresa 1522. La ciutat d’Ignasi”

CIMI20151221_141131 20151218_151404 20151218_14062420151221_141236

Es tracta d’un equipament situat a l’antic convent de Sant Domènec, actualment absorbit dins de l’edificació de l’actual Teatre Conservatori que s’ha rehabilitat i museïtzat completament. Aquest nou centre forma part de les acciones incloses en el Pla Directori Manresa 2022 amb el que l’Ajuntament vol commemorar els 500 anys de l’estada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa.

L’equipament ocupa 194,62 m2 i conserva restes del claustre neoclàssic del convent. També reuneix restes arquitectòniques com capitells, sarcòfags i claus de volta dels conjunts de Sant Domènec i del convent del Carme traslladats des del Museu Comarcal de Manresa així com una pintura rescatada de l’oblit i restaurada del segle XVII, representant a Ignasi. També es pot contemplar una maqueta de la Manresa del XVI de l’equip de Miliunaarquitectura i l’ETSAV. Cal destacar el sistema de suports de les peces, que millora els presentats fins ara per aquest tipus de museografia.

NORDEST ha participat amb l’equip de Quaderna i Jaume Huguet en la direcció tècnica i producció del projecte, sota la direcció del dissenyador Frederic Perers.






Read more

Vitrina pel Crist de Llívia

Crist Llívia

A l’església de la Mare de Déu dels Àngels, a Llívia, s’hi exhibeix una talla de fusta policromada del Sant Crist. Una peça considerada com una de les més belles talles de transició romànico-gòtica dels segles XIII a XIV.

Una vegada acabats els treballs de restauració de l’equip del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, que van netejar la peça i fixar-ne la policromia, el Bisbat d’Urgell ha promogut la producció i implantació d’una vitrina per protegir el Crist, en una capella lateral de la mateixa església per a ésser exposat públicament.

NORDEST ha dissenyat, produït i implantat aquesta vitrina semi-hermètica que permet mantenir les condicions adequades d’humitat relativa durant llargs períodes de temps. L’obertura de la vitrina és pel plafó del revers i incorpora dos petits registres, un per la substitució del material tampó i l’altra pel enregistrador de dades de temperatura i humitat.






Read more

Centre de interpretació del Castell de Montjuïc

Fotografia de Pep Herrero

Fotografia de Pep Herrero

Foto Pep Herrero

Fotografia de Pep Herrero

Foto Pep Herrero

Fotografia de Pep Herrero

Foto Pep Herrero

Fotografia de Pep Herrero

Foto Pep Herrero)

Fotografia de Pep Herrero

Foto Pep Herrero

Fotografia de Pep Herrero

Foto Pep Herrero

Fotografia de Pep Herrero

Foto Pep Herrero)

Fotografia de Pep Herrero

Foto Pep Herrero

Fotografia de Pep Herrero

Foto Pep Herrero

Fotografia de Pep Herrero

En el context de les actuacions previstes en el pla director i pla d’usos del Castell de Montjuïc, s’ha realitzat el projecte del centre de interpretació que permet al visitant comprendre el monument en el seu context territorial, arquitectònic, històric i memorial.

S’emplaça al pati d’armes, ocupant 4 de les sales restaurades. El format d’exposició permanent posa en valor el patrimoni arqueològic i arquitectònic del castell destacant el jaciment del baluard del primer fortí, els objectes exposats vinculats al castell, la reproducció de la documentació gràfica històrica, la recuperació de la memòria històrica considerant que les sales havien estat presons militars i els resultats de la cerca de la documentació científica per mitjà de diversos audiovisuals.

L’empresa Quaderna és l’autora del projecte museològic, NORDEST ha estat adjudicatària del projecte museogràfic i la seva direcció amb Frederic Perers com autor del disseny del projecte, Gemma Alberich i Lali Almoacid com dissenyadores gràfiques i Grop adjudicatària de la producció del centre de interpretació.






Read more

Vitrina per a la Santa Creu d’Anglesola

L’església de Sant Pau d’Anglesola custòdia, des del setembre de 2014, la Santa Creu restaurada. Fabricada, segons la historiadora Francesca Español, en un taller de Jerusalem cap a la segona meitat del segle XII,  només es coneixen tres creus com aquesta: la de Carboeiro que es conserva a la catedral de Santiago de Compostela, una en el museu del Louvre i una altra a Agrigento, Sicília. La d’Anglesola és la primera que s’ha pogut obrir gràcies a l’equip del Centre de Restauració de Bens Mobles de Valldoreix amb Àngels Jorba com a restauradora, que van trobar que la creu amagava al seu interior una altra creu perfectament encaixada i que aquesta no era massissa, estava buida i plena de relíquies: pedres de colors, estelles de fusta, restes vegetals i un os humà (que no s’ha pogut datar malgrat el permís del Bisbat).

El Bisbat i els prohoms locals han promogut l’adaptació, producció i implantació d’una vitrina en la mateixa església aprofitant un espai existent en una de les parets d’una nau lateral.

NORDEST ha dissenyat la vitrina i col·laborat amb industrials locals per a la seva producció, abaratint els costos d’implantació del projecte. La vitrina, fabricada amb materials inerts, pot mantenir les condicions adequades d’humitat relativa per llargs períodes de temps.






Read more